Quinta das Mestras Santar Tinto Reserva 2020 - Edição Limitada 1/3000
Região: Dão DOC / Santar
Ano: 2019
Castas: Touriga Nacional / Alfrocheiro / Tinta Roriz-Aragonez
Notas Prova Organolética
Cor: Rubi intenso.
Aroma / Nariz: : cor rubi com aromas frutados e finos. Apresenta equilíbrio de corpo e acidez, com um final harmonioso e elegante.
Sabor / Boca: Taninos finos. Vinho estruturado, cuja elegância está camuflada na tosta de estágio. Termina persistente. Com potencial de envelhecimento
Parâmetros analíticos
Volume álcool: 14%
Acidez Total: 5,13 g/l Acidez Volátil: 0,26 g/l
pH: 3,66
Informação Técnica
Viticultura
Ano plantação: 1994/1996
Altitude / Orientação: 370 m / Sul-Poente
Sistematização: Guyot Duplo
Densidade: 4000 plantas / ha
Solo: Arenoso de origem granítica
Vinificação
Vindima: Manual-Caixas 20 Kg / 21/09/2019
Fermentação: Cubas de Inox (temperatura controlada para preservação da matriz aromática). Estagiou 12 meses em cuba de Inox e 14 meses em barrica de carvalho Francês.
Estágio: Após engarrafamento, permaneceu, em repouso, durante 6 meses em ambiente controlado de humidade e temperatura (10/14 ºC)
Systematization: vertical backrest with 2 fixed and 2 mobile wires. Density of 4600 plants. North/South exposure. Sandy soil of granitic origin
Viticulture: the vines, planted in 1996, are located at an altitude of 450 m, in the town of Santar, predominantly Tinta Roriz / Aragonez, Touriga Nacional and Alfrocheiro in an integrated protection regime. The harvest is manual, variety by variety, with rigorous selection of grapes, collected in 20 kg boxes.
Vinification: wine made by fermentation at controlled temperature to preserve the aromatic matrix. Aged for 1 year in stainless steel vats and 14 months in French oak barrels. After bottling, it remained at rest for 6 months in a controlled environment of humidity and temperature
Production: 3186 bottles
Analytical parameters: 14% volume in alcohol, 5.29 g/l total acidity, 0.51 g/l volatile acidity, 3.71 pH
Organoleptic Test: ruby color with fruity and fine aromas. It presents balance of body and acidity, with a harmonious and elegant finish.
Tasting Notes: Fine tannins. Structured wine, whose elegance is camouflaged in the aging toast. End persistent. With aging potential. Long mouth.
Consumption Temperature: 11°C
Guarding time: 10-15 years
Produtor/ Engarrafador: Água D`Assobio, LDA