Quinta das Mestras Santar Tinto Reserva 2019 - Edição Limitada_1/3600
Região: Dão DOC / Santar
Ano: 2019
Castas: Touriga Nacional / Alfrocheiro / Tinta Roriz-Aragonez
Notas Prova Organolética
Cor: Amarelo citrino, limpo e transparente
Aroma / Nariz: Notas de pimenta preta e frutos pretos, ameixa e amoras. Intenso, impressiona no nariz.
Sabor / Boca: Taninos finos, adstringência vincada. Vinho estruturado, excelente frescura e termina prolongado. Potencial de envelhecimento.
Parâmetros analíticos
Volume álcool: 14%
Acidez Total: 5,29 g/l Acidez Volátil: 0,51 g/l
pH: 3,71
Informação Técnica
Viticultura
Ano plantação: 1994/1996
Altitude / Orientação: 370 m / Sul-Poente
Sistematização: Guyot Duplo
Densidade: 4000 plantas / ha
Solo: Arenoso de origem granítica
Vinificação
Vindima: Manual-Caixas 20 Kg / 21/09/2019
Fermentação: Cubas de Inox (temperatura controlada para preservação da matriz aromática). Estagiou 12 meses em cuba de Inox e 12 meses em barrica de carvalho Francês.
Estágio: Após engarrafamento, permaneceu, em repouso, durante 6 meses em ambiente controlado de humidade e temperatura (10/14 ºC)
Systematization: vertical backrest with 2 fixed and 2 mobile wires. Density of 4600 plants. North/South exposure. Sandy soil of granitic origin
Viticulture: the vines, planted in 1996, are located at an altitude of 450 m, in the town of Santar, predominantly Tinta Roriz / Aragonez, Touriga Nacional and Alfrocheiro in an integrated protection regime. The harvest is manual, variety by variety, with rigorous selection of grapes, collected in 20 kg boxes.
Vinification: wine made by fermentation at controlled temperature to preserve the aromatic matrix. Aged for 1 year in stainless steel vats and 1 year in French oak barrels. After bottling, it remained at rest for 6 months in a controlled environment of humidity and temperature
Production: 3186 bottles
Analytical parameters: 14% volume in alcohol, 5.29 g/l total acidity, 0.51 g/l volatile acidity, 3.71 pH
Organoleptic Test: ruby color with fruity and fine aromas. It presents balance of body and acidity, with a harmonious and elegant finish.
Tasting Notes: Garnet tones. After the wood notes, we notice an adult wine, with an almost austere nose, with complexity. The notes of black pepper are joined by details of pine needles and flint. The mouth reveals fine tannins, with marked astringency. Structured wine, with aging potential, whose elegance is camouflaged in the strong toast of the stage. Ends long.
Consumption Temperature: 11°C
Guarding time: 10-15 years
Produtor/ Engarrafador: Água D`Assobio, LDA